Sven Havsteen-Mikkelsen

1912-1999

Sven Havsteen-Mikkelsen, SHM, var en alsidig kunstner med det ene ben solidt plantet i den urnordiske fortid og det andet i en levet kristendom.

SHM blev født i Argentina af danske forældre, hvor faderen var udstationeret for at bygge jernbaner.

Forældrene blev skilt, da SHM var 1½ år. Moderen giftede sig igen, da SHM var 6 år, og han fik en god stedfar, som adopterede ham. De flyttede tilbage til Danmark.

Lige fra barns ben vidste SHM, at han ville være kunstner, men det synes forældrene nu ikke var en god idé, så han blev sat i lære hos sølvsmeden Georg Jensen.

Måske dér, begyndte han at se mulighederne i former og tænke i skulpturel kunst.

SHM's skulpturer kan bl.a. ses i forskellige kirker, som eksempelvis det fine krucifiks i Virring Kirke.

Mest kendt er nok hans port til Frederik IX og dronning Ingrids gravmæle ved Roskilde Domkirke.

I januar 1930 indledte den 17-årige kunstneraspirant et toårigt ophold i Kerteminde, hvor han havde en aftale med Fritz Syberg om at kunne få vejledning.

Både Fritz Syberg og Johannes Larsen fik afgørende betydning for den unge mands kunstneriske udvikling.

Efter Kerteminde-årene flyttede Sven Havsteen-Mikkelsen i 1932 til Gudhjem og opbyggede et nært venskab med Oluf Høst.

Efter årene på Bornholm boede SHM med sin familie flere steder i Danmark, på Færøerne og i Skotland, og han foretog adskillige male- og studierejser til bl.a. Færøerne, Island og Grønland.

De sidste mange år af sit liv tilbragte han på Tåsinge og Ærø.

Havsteen havde også et nært personligt venskab med forfatteren Martin A. Hansen.
Et venskab der bl.a. blev synliggjort ved SHM's mange træsnit, som blev anvendt til udsmykning og grafisk staffage til bogen "Orm og tyr".

SHM har udsmykket adskillige kirker med sin kunst. Både i form af altertavler og glasmosaikker, som han har udført i samarbejde med sin søn, arkitekt Alan Havsteen-Mikkelsen, og glarmester Mogens Frese.

Selv da Havsteen var langt oppe i årene og mistede førligheden, var han kunstner med stor K. Hans hjerne var intakt, og hans personlighed havde kun lidt det "lille knæk", fordi han måtte benytte prædikestol (= gangstativ) for at komme rundt.

Sven Havsteen-Mikkelsen arbejdede ufortrødent videre med sine kirkedekorationer i en alder af 86 år, selv om han følte sig svækket.

Hans kunstneriske virke var mangfoldigt, og vi kan glæde os over hans værker rundt omkring i det ganske land såvel som på Færøerne og Island.

"Jeg kunne ikke leve en dag uden Evangeliet.
Når jeg står op ganske tidligt hver morgen synger jeg en morgensalme og beder.
Det har vi altid gjort, fra børnene var små.
Indtil jeg mistede førligheden, gik jeg også i kirke hver søndag. Nu må jeg lytte til gudstjenesterne i radioen, og de er faktisk udmærkede."