Begravelse og bisættelse

Når man mister et menneske, man elsker,
har man brug for trøst og tryghed. Brug for plads til tro, tvivl og fortvivlelse.
Og man har brug for at mindes. I kirken er der plads til alt det.

Valg af salmer

Nedenstående salmer er poetisk stærke salmer, som kan bruges ved begravelser og bisættelser:

3 Lovsynger Herren, min mund og mit indre
785 Tunge, mørke natteskyer
786 Nu går solen sin vej
787 Du, som har tændt millioner af stjerner

På hjemmesiden Den Danske Salmebog Online kan man læse teksterne og høre melodierne.

En kirkelig begravelse eller bisættelse er pårørendes afsked med den døde med det kristne budskab om opstandelsen som rammen. Her kan man mindes det liv, der er levet, sige tak og få sat ord på de mange følelser. Og først og fremmest kan man være fælles om sorgen og håbet.

Det skal du gøre
I dagene efter et dødsfald skal man som pårørende midt i sorgen tage stilling til en masse spørgsmål og ordne mange praktiske ting. De fleste henvender sig til en bedemand for at få hjælp til det praktiske i forbindelse med dødsfald og begravelse.

Når en person dør, skal de pårørende anmelde det til begravelsesmyndigheden, det vil sige sognepræsten eller kirkekontoret i det sogn, hvor den afdøde havde bopæl. Du finder blanketten "anmodning om begravelse eller ligbrænding" på borger.dk

De pårørende skal desuden tage stilling til, om den afdøde skal begraves eller brændes, hvor det skal foregå og valg af kirkegård. På Kirkeministeriets borgerinformation kan du finde praktiske råd til pårørende.

Samtale med præsten
Før begravelsen har de pårørende en samtale med præsten, hvor man sammen forbereder begravelsen. Man snakker om ønsker, vælger salmer og aftaler alt det praktiske.

Måske har afdøde selv bestemt, hvordan han/hun gerne vil have det. Måske har de pårørende nogle ønsker. Ellers finder I ud af det sammen.

Præsten vil også gerne høre lidt om den afdøde.
 Samtalen er også et godt sted at snakke om sorg, frustration, taknemmelighed og alle de andre følelser, der dukker op i forbindelse med et dødsfald.

Husk at præsten også er der for at støtte og lytte.

Han eller hun er faktisk uddannet til det, og det kan være rart at snakke med en, der ikke selv har en masse følelser i klemme, men samtidig ved, hvordan man har det.

Sådan foregår begravelsen/bisættelsen
Begravelsen starter i kirken med bøn, salmer, tekstlæsning og en tale om den afdøde.

Hvis I har specielle ønsker til salmer eller andet, snakker vi om det til samtalen inden. Se i øvrigt listen til venstre med eksempler på gode salmer til begravelsen.

Ved både begravelse og bisættelse er jordpåkastelsen central. Præsten kaster tre gange jord på kisten, mens afdøde tiltales med ordene "af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå".

De tre håndfulde jord symboliserer bevægelsen: Liv (skabelse og tak) — død (afsked og sorg) — liv (tro og håb for fremtiden).

Hvis afdøde skal begraves, sker jordpåkastelsen, når kisten er sænket i graven. Hvis afdøde skal brændes, sker jordpåkastelsen i kirken.

En begravelse afsluttes med, at kisten sænkes i jorden på kirkegården, mens en bisættelse afsluttes med, at kisten køres til krematoriet, og senere ved nedsættelsen af urnen.

Borgere i Lystrup sogn benytter fortrinsvis Elsted kirkegård. Elev Kirke har egen kirkegård.

Der findes og to kommunale kirkegårde i Aarhus Kommune, henholdsvis Nordre og Vestre kirkegård.

Læs mere om kirkegårdsvalg på Kirkeministeriets borgerinformation.

Kontakt info

Sognepræst Hans Boas