Kunstudstilling i Lystrup Kirke

Karen Rønne udstiller en række værker under titlen:

Vandspy — Kaskader af vand og farver

Udstillingen kan ses inden for kirkekontorets åbningstid
og ved alle offentlige arrangementer til og med torsdag, den 14. marts.

Karen Rønne fortæller om sine billeder:

"Da jeg for 12 år siden opdagede akvarelpigmenternes muligheder for det diffuse og distinkte, det transparente og opaque (= uigennemsigtige), blev jeg fascineret af at omsætte dette i billeder af de nordiske landskaber, jeg færdedes i (Skandinavien, Grønland, Færøerne og Irland).

Siden er min motivkreds udvidet til også at omfatte flora og fauna, folk og fænomener, som det kan ses på min hjemmeside: www.karenroenne.com.

Senest er jeg blevet optaget af at male Gargoyles.
Figurer, som kan ses udvendigt på religiøse bygninger fra middelalderen. De fungerer som vandspy, der leder regnvandet væk fra murene. Andre, som ikke har denne funktion kaldes Grotesques, og begge typer er udformet som blandinger af dyr (kimærer) eller af dyr og mennesker.

Det er tydeligt, at stenhuggerne med disse "profane" figurer har haft større spillerum for fantasien end med de mere stereotype "hellige" figurer inde i kirken.

Eftertiden har tillagt disse grotesker betydning som skræmmebilleder for både dæmoner og menighed:
De onde ånder skulle holde sig væk, og menigheden, som ikke kunne læse, skulle skræmmes til at opføre sig ordentligt og føle sig trygge og frelste indenfor murene.

Jeg har fundet fotos af disse figurer på internettet og omsat dem til akvarelmediet og følt en herlig frihed til at lege med på de oprindelige ideer, som til tider havde en lidt ubehjælpsom udformning, hvilket ansporer til en dejlig uanstrengthed i gengivelsen og fortolkningen."

Om kunstneren

Karen Rønne
lektor emerita, VIA University College

Hun lærte akvarelteknikkerne at kende på et kursus på Færøerne 2001 hos Bardur Jacupson og blev i de følgende år især inspireret af svenske akvarelmalere som Anna Törnquist, Lars Holm, Lena Armstrand og Lars Eje Larsson.

Karen udnytter de uendelige muligheder, som ligger i akvarellens teknik.

Der er rum for leg og eksperimenter — og det bliver udnyttet.
Både når nogle farvepigmenter søger mod bunden af papiret og andre vandrer på overfladen med vandet og lejrer sig i kanten mellem det våde og det tørre.

Og det helt specielle nordiske lys er hun en mester i at fange.
Der leger hun med akvarellens mulighed for udflydende og diffus baggrund med vådt-i-vådt teknikken og mere distinkt forgrund med vådt-på-tørt teknikken.