Kunst og folkekirkelig kunsthåndværk i samspil

Glimt fra ferniseringen

Timer, dage − ja uger skal der til, før det er muligt at sammensætte og præsentere en udstilling.
Efterårssæsonens første udstilling i Lystrup Kirke viser resultatet af mange timers arbejde.

Antje Fries Harsberg udstiller en række af sine værker, og vi udstiller to af Viborg Domkirkes salmetæpper.

Antje fortæller om sin bevæggrund for at arbejde med et kunstnerisk udtryk: "Efter et arbejdsliv som psykolog, hvor ordet har været en stor del af dialogen, finder jeg udfordring i at udtrykke mig uden ord. Jeg erstatter ord og følelser med farver, tegninger, kompositioner og temaer.

Akvarelmaleri er en stor passion for mig: Vand, papir og pensel får "deres eget liv". Her kan også jeg som kunstner blive overrasket over resultatet.

Selve processen er vigtig for mig. Til tider "nøler" jeg ved detaljer, andre gange giver jeg "los" og bliver skræmt over den energi og mangel på kontrol, der opstår. Det flytter mig hen til et sted, jeg ikke kendte i forvejen, og jeg forbavses over, at jeg også "indeholder" den del.

Jeg får fat i en uudtømmelig kilde af tanker, ideer og følelser.
Mine motiver henter jeg fra naturen, samfundet, mennesker og dyr."

Fra 2012-2018 gik Antje på Aarhus Kunstakademi, og der er rift om hende. Efter denne udstilling skal Antje videre til den censurerede udstilling på Johannes Larsen Museet, som kører en tema om fugle.

Salmetæpper

Til udstillingen med Antje Harsbergs billeder har vi også fået lov til at låne to salmetæpper fra Viborg Domkirke. "Brodér en linje fra din yndlingssalme" lød opgaven.

Rigtig mange havde mod på at brodere, og det kom der seks salmetæpper ud af, hvoraf Lystrup Kirke har lånt to, som udstilles i kirkens mødesal.

Nu er der mulighed for at gå på opdagelse i de mange motiver, som viser bredden af folkekirkelig kunsthåndværk.

Fortolkningerne omsat til broderi er vidt forskellige og dybt personlige. De er udført af personer fra det ganske land − fra Bornholm til Lemvig.

Broderierne er lavet i formatet 20 x 20 cm. Derefter er de blevet monteret op i baner og sammensat som enkeltstående små gobeliner på grønt lærred.

Lystrup Kirkes webmaster Vibeke Bro deltog også med en fortolkning af kirkens dåbsfad som illustration til en linje fra "Sov sødt barnlille".

Udstillingen kan ses inden for kirkekontorets åbningstid til og med 7. oktober.

Kunstudvalg

Kunstudvalget ved Lystrup Kirke består af:

Kirsten Johanne Vase
Hanne Nellemann Jørgensen